“Het is veel meer dan mensen van A naar B rijden”

Al voor de start van de presentatie van Buurtvervoer Midden-Drenthe in Beilen, staan de eerste nieuwsgierige mensen op het plein voor het gemeentehuis te wachten. De vrolijk gekleurde bussen trekken duidelijk de aandacht. Om inwoners kennis te laten maken met de nieuwe stichting trok Buurtvervoer Midden-Drenthe eropuit. Geïnteresseerden konden in Beilen, Smilde en Westerbork ontdekken wat buurtvervoer inhoudt, verschillende chauffeurs ontmoeten en een blik werpen in de bussen.

Buurtvervoer Midden-Drenthe wil het buurtvervoer makkelijker en overzichtelijker maken. In Midden-Drenthe waren namelijk verschillende vervoerders actief, zoals ANWB AutoMaatje, de Plusbussen (Welzijnswerk Midden-Drenthe), de Derkshoesbus (Derkshoes Zorg en Dienstverlening) en de Spectrumbus (Voormalige stichting Vrienden van Spectrum). Buurtvervoer Midden-Drenthe brengt al deze mogelijkheden samen onder één naam en met één telefoonnummer: 0593-729492.

Vervoer voor iedereen
“We willen dat iedereen in de gemeente vervoerd kan worden”, legt Henk Kalk – voorzitter van het bestuur van de stichting – uit. “We willen voorkomen dat mensen in een isolement terechtkomen doordat ze niet op pad kunnen.” Hiervoor kan de stichting rekenen op ruim tachtig vrijwilligers die zowel met de bussen van buurtvervoer als met hun eigen auto via ANWB AutoMaatje andere inwoners vervoeren. “Allemaal met de motivatie dat ze de medemens willen helpen. Zonder die vrijwilligers bestonden we niet.”

De officiële openingshandeling werd verricht door wethouder Jan Schipper die zijn waardering uitsprak voor het initiatief. “We vinden het ontzettend fijn dat jullie dit organiseren en Midden-Drenthe wat groter maken voor de mensen die daarbij hulp nodig hebben.” De gemeente is – net als de Provincie Drenthe en Welzijnswerk Midden-Drenthe – één van de partners van de stichting.

“Zo wordt mijn wereld wat groter”
Onder de geïnteresseerden is ook een mevrouw uit Beilen. In haar scootmobiel kijkt ze aandachtig toe. Ze wist nog niet van de mogelijkheden van Buurtvervoer Midden-Drenthe, maar is diep onder de indruk. “Ik zou nog zo graag een keer naar Assen willen, het vernieuwde Koopmansplein bekijken. Dat is echt een droom van mij. Dat kan nou. Zo wordt mijn wereld wat groter”, vertelt ze.

Samen met vrijwillig chauffeur Toine van Merriënboer uit Elp bekijkt ze één van de bussen van binnen. Van Merriënboer is al zo’n tien jaar chauffeur via ANWB AutoMaatje. Ook rijdt hij geregeld “op de bus”. “Rijden voor buurtvervoer is zoveel meer dan mensen van A naar B rijden”, licht hij toe. “Zo ben ik deze week nog met een mevrouw mee geweest naar het UMCG. Ze is helaas ziek en moest heen voor een behandeling. Dan blijf ik daar wachten tot ze klaar is. Ze is ontzettend dankbaar. Ik vind het mooi dat ik op deze manier wat voor anderen kan doen.”